- оброучь
- ОБРОУЧ|Ь (8*), -А с.1. Кольцо, обруч:
ношаше же имѣ˫аи послушаниѥ гр҃вну зла(т). и обруча и болшю славу. имѧше паче сихъ Пр 1383, 36б; ѥгда ѹбываеть луны. тъ не сама по ѥству ѹбываѥть... водимъ [в др. сп. видимъ] ѹбо и темную ѥ˫а часть. аки гривною или ѡбручемъ обложена. Пал 1406, 9в;
|| браслет:раби его прѣди текѹще мнози. въ брачинѣ. и въ гривьнахъ златыхъ. а друзии позадi въ монистѣхъ и въ обрѹчихъ. СбТр XII/XIII, 3 об.; а что золото кнѧгини моѥѥ оленино а то ѥсмь да(л) дчери своѥи фетиньи •д͠і• обручи и ожерельѥ мт҃ри ѥѥ. Гр οк. 1339 (2, моск.).
2. Обрѹча дв. ч. Оковы, кандалы:и възьрѣвъ видѣ желѣза иже бѣша на немь... и обрѹча ˫аже о ногѹ ѥго извита акы ѹже. СкБГ XII, 23б.
3. Запястье, часть воинского доспеха:на красотѹ же ѥмѹ и на лѣпотѹ мѣдѧны обрѹчи прекова и мнози поперсьци. (αἱ... χαλκαὶ ζῶναι) ΓΑ XIII–XIV, 210б; а на кр҃щньѣ Русь полагають щиты сво˫а. и мечѣ своѣ наги. ѡбручь своѣ и ‹прочаа› ѡружь˫а. да кленутсѧ ѡ всемь ˫аже суть написана на харатьи сеи. ЛЛ 1377, 14 (945); а не крѣщении Русь. да полагають щиты сво˫а и мечи свои нагы. и ѡбручи свои. и проча˫а ѡружь˫а и да клѣнутьсѧ ѡ все(и) и ˫аже суть написана на харотьи сеи ЛИ ок. 1425, 21 (945).
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.